Redovisa moms till Skatteverket

Som momsregistrerad företagare ska du lägga till moms (mervärdesskatt) på de varor och tjänster du säljer. Detta kallas för utgående moms. När du däremot köper något, så får du istället betala den moms som säljaren lagt till. Detta blir ingående moms i ditt företag. När en momsperiod (månad, kvartal eller år) är slut så kommer skillnaden mellan den ingående och utgående momsen bli det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Redovisning av moms sker oftast ett tag efter att perioden har förfallit. I Bokio kan du se när du ska deklarera momsen både inne på Momsrapporter men också under Viktiga datum. Efter att du har bokfört momsperioden så är det generellt följande steg du behöver göra för att redovisa momsen till Skatteverket:

  1. Deklarera till Skatteverket
  2. Betala eller få tillbaka pengar
  3. Bokföra momsen på skattekontot
  4. Bokföra eventuella in-och utbetalningar från skattekontot

Här kan du läsa hela guiden om hur du gör momsredovisning i Bokio

1. Deklarera momsen till Skatteverket

Det första du behöver göra är att skicka in din momsdeklaration till Skatteverket. Det gör du på den här sidan.

2. Betala eller få tillbaka pengar

Beroende på skattekontots balans kan du göra något av följande:

  • Betala in hela skulden om skattekontot saknar pengar
  • Betala in en del av skulden om du redan har en del av summan på skattekontot
  • Du kan också slå ihop momsen med andra avgifter som ska betalas till Skatteverket och göra en gemensam överföring

I Bokio kan du använda färdiga bokföringsmallar för att bokföra insättningen till ditt skattekonto. Har du företagskonto i Bokio går det dessutom att betala direkt från momsflödet så kommer sedan transaktionen att bokföras automatiskt.

3. Bokföra momsen på skattekontot

När momstransaktionen, dvs. momsskulden eller momsåterbäringen, registrerats på ditt skattekontot är det dags att bokföra detta. I Bokio kan du göra det enkelt i sista steget i momsflödet med ett enkelt knapptryck, alternativt ta hjälp av färdiga bokföringsmallar. Momsen dras vanligtvis den 12e i månaden efter redovisad period.

Bokför moms på skattekontot

Om momsen blir noll

Skulle momsen bli noll, dvs. du har ingen moms att redovisa för perioden, så behöver du inte bokföra något. Däremot så måste du fortfarande rapportera detta till Skatteverket. Momsdeklarationen ska alltså lämnas in som vanligt, även om momsen är noll.

Momsdeklarera även om momsen är noll

Justera momsredovisningen i efterhand

Om du efter att du lämnat in momsdeklarationen till Skatteverket upptäcker ett fel så har du möjlighet att rätta detta. Det görs genom att lämna in en helt ny momsdeklaration till Skatteverket. I Bokio så kan du låsa upp momsperioden och göra justeringar.

Har du färdigställt alla steg i momsflödet så måste du låsa upp respektive steg. Detta kommer att annullera den tidigare bokföringen som gjorts.

Ångra bokförda skatter steg 5

När du backat tillbaka till steg 2 där rapporten ska granskas och stängas så har du möjlighet att göra de ändringar som behöver göras (t.ex. om det är något i bokföringen du behöver justera) och därefter stänga och bokföra momsen i steg 2 igen. Om du backar tillbaka hela vägen till steg 1 så har du även möjlighet att använda vår momskontroll för att upptäcka eventuella fel.

Tänk på att du nu behöver redovisa dina justeringar till Skatteverket och ladda upp hela momsdeklarationen igen Om du sedan tidigare betalat in en ev. momsskuld och nu enbart ska justera summan så får du tänka på att själv hålla koll på vilken summa som ska betalas in.