Ibland kan företagsregistreringen behöva ändras och det görs hos Skatteverket. Att göra ändringen kan vara svår om man inte vet var man börjar. Vi har därför gjort en guide som visar hur du t.ex. byter från F-skatt till FA-skatt (om du fått en anställning), momsregistreras eller ändrar redovisningsmetod eller period för din moms.

Steg 1.

För alla dessa ändringar är starten densamma. Du loggar in med ditt BankID på verksamt.se, går in på "Mina sidor" och klickar på fliken "Företag".

Du kommer komma till en meny som visar ditt företag och organisationsnummer. Har du fler företag kommer du kunna välja på fler alternativ. Välj det företag som ska ändras och klicka på "Välj

Steg 2.
Ändringen för ditt företag ska registreras hos Skatteverket, scrolla ner till Skatteverkets del på denna sida och klicka in dig på länken "F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI" som står till höger om "Anmäl, ändra eller avsluta".

Denna sida kan ladda en kort stund innan all information kommer upp.

Steg 3.
Här väljer du: "Ändra registrering".

Nu har vi kommit in på själva ändringen för ditt företag.

Först ska du skriva in den uppdaterade omsättningen i företaget. Denna information fylls i tillsammans med den SNI kod som du har sedan tidigare i företaget. (SNI-koden kan du hitta på allabolag.se eller på tidigare registerutdrag).

När SNI koden och omsättningen är ifylld klickar du spara och fortsätt. Nu kan det skilja sig lite i hur just din ändring genomförs. Ska du endast ändra på momsrelaterade frågor behöver du inte göra någon ändring av F-skatten. Då kan du välja "Godkännandet ska kvarstå utan ändring" och sen "Spara och fortsätt" tills att du hamnar på fliken "Moms". (Du kan också hoppa över en del av guiden för att hamna på rätt ställe)

Ändring av F-skatt:

Om du har enskild firma och fått en ytterligare anställning under året så ändrar du till FA-skatt under denna flik.

Ändring av momsregistrering:

Nu kommer vi till den del som innefattar redovisningsperioden och redovisningsmetoden. Klicka i "Registreringen ska ändras" och sedan "Spara och fortsätt"

Nästa steg är att välja orsak till ändring av momsen. Här väljer du alternativet "Ändra hur bolaget deklarerar och bokför momsen

Bolagets marknader är nästa steg, här fyller du i var ditt företag är verksamt. Är det så att du endast är verksam i Sverige så väljer du det alternativet.

Steget efter detta handlar om beskattningsunderlag. Den omsättning som skrivs in ska beräknas mot den momsfria försäljningen i företaget. Om du inte är momsbefriad eller har en blandad verksamhet så anger du 0 här.

Redovisningsperiod:

Om du har en omsättning under en miljon väljer du:
"Helt beskattningsår. Momsdeklarationen lämnas den 26:e i andra månaden efter redovisningsperioden"

Om du har en omsättning som överstiger en miljon kronor väljer du:
"Varje kalenderkvartal. Momsdeklaration lämnas den 12:e i andra månaden efter redovisningsperioden"

När du ändrar redovisningsperiod så ska den ändras från och med det första datumet i innevarande momsperiod.

Det vill säga, har du moms som i dagsläget betalas in månadsvis så sätter du att ändringen skall gälla från den första dagen i den aktuella månaden.

Redovisningsmetod:

Red Flag använder sig av redovisningsmetoden: Faktureringsmetoden, därför behöver vi att du ändrar om du i dagsläget har Bokslutsmetoden. Detta behövs för att vi ska kunna redovisa allt på rätt sätt under året

Redovisningsmetoden skall gälla från det datum som du är momsregistrerad från, eller från senaste bokslutsdatum. Hade du bokslut 2018 är ändringen då alltså från och med 2019-01-01.

När du klickat i Faktureringsmetoden som redovisningsmetod klickar du på "Spara och fortsätt". Det kommer att komma upp en informationsruta högst upp på sidan som som ser ut såhär:

Klicka på "Spara och fortsätt" igen för att komma vidare.

Nu är du klar med att ändra ändringarna i din ansökan klickar du dig vidare till att skriva under och signera med BankID. När du har signerat ändringen kommer du att få fram en PDF kvittens som du kan öppna. Denna visar vilka ändringar som du har fyllt i.

Spara ner kvittensen och skicka in den till oss på support@redflag.se så att vi vet att ändringen är gjord.

När ändringen har gått igenom kommer du få ett nytt registreringsbevis skickat till dig. Detta vill vi också ta del av så att vi vet att ändringen har gått igenom.