Nu är 2020 snart slut vilket även betyder bokslut för din Enskilda firma. Bokslutet är en sammanställning av alla händelser under 2020 och ligger till grund för din skatteberäkning och deklaration. Vi behöver nu alla kvitton och andra underlag från dig för sådant som hänt under 2020 för att kunna göra ditt bokslut.

Vi vill med det här mejlet informera dig om vad som kommer att hända och vad du själv behöver tänka på för att ditt årsbokslut ska gå smidigt. I början av december kommer ditt Red Flag-konto att uppdateras med information kring bokslutet och vad just du har kvar att göra innan vi kan stänga din bokföring för 2020.

Vad du behöver tänka på:

 • Säkerställ att du laddat upp kvitton för alla köp du gjort med ditt Red Flag Mastercard. 

 • Har du haft privata utlägg under året för kostnader som ska tas på företaget behöver du ladda upp kvitton för dem.

 • Ladda även upp eventuella räkningar som ska betalas.

 • Tänk på att fakturera allt arbete som du utfört under 2020 före årsskiftet!

 • Gå igenom dina obetalda fakturor. Om det finns någon kundförlust, t ex om din kund gått i konkurs, bör du kreditera fakturan. Annars kommer du ligga ute med momspengar i onödan. Du ska inte kreditera fakturor som du kommer att få betalt för under 2021.

 • Har du någon underbetald faktura? Här kan du läsa om hur du hanterar de underbetalda fakturorna.

 • Se efter om du behöver periodisera någon intäkt eller kostnad.

 • Vi kommer också be dig fylla i om du haft annan inkomst under år 2020, utanför din Enskilda firma. Det är viktigt för att vår skatteberäkning ska hamna så nära Skatteverkets slutgiltiga skatteuträkning som möjligt. På Skatteverket kan du efter den 12 december se hur mycket du tjänat i år t.o.m. november 2020. Glöm inte att du kanske behöver lägga till bruttoinkomsten och den avdragna skatten för december som du finner på dina utbetalningsbesked (inkomsten i december registreras nämligen ibland inte förrän den 17 januari 2021 på Skatteverket). Läs mer här.


Vad händer nu?

 • När du loggar in på Red Flag under december kan du se vad som återstår att göra med din redovisning för året. Det enda du behöver göra är att följa instruktionerna.

 • Du kommer kunna markera dig som klar från och med 1 januari 2021, så snart du har laddat upp alla kvitton och räkningar som hör till räkenskapsåret.

 • Den 1 januari stänger vi möjligheten att göra uttag från ditt företagskonto fram till dess att bokslutet är klart! Det kan därför vara bra att planera efter detta och inte vara beroende av att ta ut pengar under de första veckorna på året. Tjänsten fungerar i övrigt precis som vanligt och du kan fakturera. Desto snabbare du klarmarkerar dig, desto snabbare kan vi göra ditt bokslut. Du påverkar därmed själv hur länge möjligheten att göra uttag är stängd.

 • Efter du markerat dig som klar gör Red Flag en skatteuträkning baserad på den information som finns inlagd i våra system, dvs alla transaktioner i ditt företag samt de uppgifter du fyllt i om eventuell annan inkomst under året. Observera att din slutgiltiga skatt kan påverkas av saker i ditt privatliv, såsom försäljning av bostad och värdepapper.

 • Du kan därefter se en förhandsvisning av ditt årsbokslut och du stänger 2020 genom att godkänna med BankID – nu kan du göra uttag från ditt företag igen

 • Årsbokslutet är nu klart och du har fått följande dokument i pdf-format: Resultaträkning, Balansräkning, Förenklat årsbokslut, ifylld NE-bilaga (den du behöver bifoga din privata deklaration senare under våren).

Snart säger vi hej då till 2020 och välkomnar 2021!

Hittade du svaret?