Det börjar närma sig årets slut vilket även betyder att det är hög tid att förbereda årsbokslutet för ditt aktiebolag. Bokslutet är en sammanställning av alla händelser under 2018 och ligger till grund för bolagets årsredovisning och hur mycket bolagsskatt som ska betalas. Vi behöver nu alla kvitton och andra underlag från dig för sådant som hänt under 2018 för att kunna göra ditt bokslut. 

Då ditt aktiebolag räknas som ett fåmansbolag finns det några extra saker att tänka på om du vill planera runt hur mycket skatt du betalar.

När du loggar in på ditt Red Flag-konto kan du se vad just du har kvar att göra innan vi kan stänga din bokföring för 2018.

Vad du behöver tänka på:

  • Säkerställ att du laddat upp kvitton för alla köp du gjort med ditt Red Flag Mastercard. Har du inte redovisat dina kvitton per 15 januari kommer vi i bokslutet utgå från att inköpen gjorts privat och de bokas då som ett uttag.
  • Har du haft privata utlägg under året för kostnader som ska tas på företaget behöver du ladda upp kvitton för dem.
  • Ladda även upp eventuella räkningar som ska betalas.
  • Det är också bra om du går igenom eventuella obetalda kundfakturor. Finns där någon du vet att du inte kommer att få betalt för bör du kreditera den.
  • Det kan också vara läge att se över hur mycket lön du vill ta under året. Ditt totala löneuttag styr bland annat möjligheten till lägre beskattad utdelning men spelar även roll när det gäller de brytpunkter som finns för sociala förmåner såsom sjuk-, föräldrapenning samt pension. För att lönen ska räknas till 2018 måste den betalas ut under året. Det är många röda dagar i slutet av månaden vilket kan påverka banköverföringen så ha lite marginal om du vill ta ut mer lön i år. Du kan läsa mer om löneuttag och utdelning här.

Vad händer nu?

  • När du loggar in på Red Flag under december kan du se vad som återstår att göra med din redovisning för året. Det enda du behöver göra är att följa instruktionerna.
  • Så snart du har laddat upp alla kvitton och räkningar som hör till 2018 markerar du dig som klar. Red Flag gör då en skatteuträkning baserad på den information som finns inlagd i våra system.
  • Du kan nu se en förhandsvisning av ditt årsbokslut och du stänger 2018 genom att godkänna med BankID.
  • Årsbokslutet är nu klart och du kan ladda ned din Result- och Balansräkning för 2018.
  • När årsbokslutet är klart återkommer vi med information om när eventuell utdelning kan göras samt hur vi tar fram årsredovisningen för ditt aktiebolag. Vi kommer också att hjälpa dig ta fram den information du behöver om ditt aktiebolag när du gör din privata deklaration i vår.

Välkommen till 2019!

Hittade du svaret?