Om du planerar att avveckla din verksamhet och avregistrera din enskilda firma så guidar vi dig genom processen. En enskild verksamhet kan inte officiellt ligga "vilande" enligt Skatteverket utan är det så att du inte beräknar ha någon verksamhet behöver den avregistreras.

Oavsett när på året du avslutar firman så kommer du att behöva göra ett bokslut och en NE-bilaga till deklaration vid årsslutet. Du kan välja att låta all bokföring ligga kvar hos oss efter att du avslutat tjänsten så hjälper vi dig med detta när det är dags för bokslut.  Avgiften för bokslut och sammanställning inför deklaration är 2995kr plus moms och vi fakturerar den till ditt företag (om du vill) innan du avregistrerar verksamheten.

Om du har beslutat dig för att avregistrera din enskilda firma finns det ett par saker du behöver göra. Skatteverket har en bra lista som du hittar HÄR.

Kontakta oss så börjar vi med att gå igenom ditt konto för att se om du har några planerade händelser som behöver avslutas först och kommer överens om ett brytdatum då månadsavgiften slutas debiteras och bokföringstjänsten inaktiveras.

Om du har obetalda fakturor behöver dessa vara betalda, eller krediteras, innan du avregistrerar företaget. För att verksamheten ska vara helt avslutad ska företagets alla tillgångar vara sålda och skulderna ska vara betalda.

Har du gjort kortköp med ditt Red Flag-kort behöver du se till att ladda upp kvitton för dessa så att de hinner bokas i tid, alternativt ta köpen som privata utlägg.

Hur avregistrerar jag min enskilda firma?

Gå in på verksamt.se. Under "Mina sidor" hittar du i vänsterkolumnen "Mina företag".

För att komma in till de registrerade uppgifterna för din enskilda näringsverksamhet klickar du på "Välj".

På nästa sida ser du alla uppgifter som är registrerade hos Skatteverket, och eventuellt Bolagsverket. Under rubriken "Skatteverket" hittar du längst ner i rutan länken du ska gå in på.

Här ser du de uppgifter som specifikt är registrerade hos Skatteverket. Under dessa trycker du på knappen:

Återkallande av F/Fa-skatteregistrering ska ske: ange dagens datum, räkna med handläggningstid innan Skatteverket har handlagt ärendet.

Orsaken till avregistreringen är att bolaget inte länge ska bedriva verksamhet. Fyll enligt ovan.

Avregistrering av moms ska ske: ange dagens datum (samma datum som tidigare angett).

Klicka dig vidare och signera med mobilt bankID. Ladda ner och spara kvittensen.

När avregistreringen hos Skatteverket är gjord så skickar du intyget på detta till oss så ser vi till att göra den sista momsdeklarationen och en avstämning gentemot ditt skattekonto så att du vet hur du ligger till.